woensdag 13 maart 2013

Suprise suprise - 11 maart

Op maandag moeten we zoals gewoonlijk les geven op TNT. We konden pas redelijk laat vertrekken want vandaag had de keuken precies niet veel zin om ons ontbijt op tijd te brengen. We moesten dus snel snel onze monden vol proppen (vol is dan nog verkeerd uitgedrukt want tegenwoordig krijgen we slechts 1 brood voor 4 personen), tanden poetsen en vertekken naar de school.  Toen we op de school aankwamen, zagen we de kinderen in sporttenue buiten op het grasveld staan. Onze leerlingen kwamen naar ons gelopen, “madam Shalot”, “madam Debby”, altijd heel leuk om dat te horen! J  Er werd ons verteld dat de kinderen moeten oefenen voor de sportwedstrijd die maandag zou plaatsvinden op Kpantec. Op woensdag zouden de lagere scholen dus samenkomen om tegen elkaar te strijden. Natuurlijk wisten wij weer van niets, maar ondertussen zijn we het al gewend om ons daarbij neer te leggen en besloten we om gewoon mee te sporten met de kinderen.

& dan heel belangrijk nieuws dat we al onze sponsors graag willen meedelen! Zoals jullie weten, hebben wij in België geld ingezameld om de kinderen hier in Ghana te kunnen helpen. Nu dat we al een paar weken lesgeven in de scholen, hebben we kunnen ondervinden waar we ons geld best in kunnen investeren. Zo zijn we op het fantastische (al zeggen we het zelf :D) idee gekomen om uniformen aan te kopen. Iedere school heeft een eigen uniform maar er lopen heel veel kinderen rond met een uniform vol met gaten, of ze dragen er één dat veel te klein is en sommige kinderen hebben zelfs niet eens een uniform omdat hun ouders dit niet kunnen betalen. Vandaar dat we graag deze kinderen nieuwe uniformen willen schenken. Omdat we dan nog geld over zouden hebben, hebben we samen besloten om voor ieder kind een schrijfdoos met schrijfmateriaal aan te kopen. Het is steeds een heel gedoe in de klas om iets te kunnen schrijven want de kinderen moeten hun potloden doorgeven omdat niet ieder kind dit heeft.

We kijken er al enorm naar uit om deze uniformen en schrijfdozen uit te delen en in de plaats daarvan de blije gezichten van de kinderen te ontvangen. Natuurlijk zijn we jullie hier ook heel dankbaar voor want zonder jullie hadden we dit niet kunnen verwezenlijken! So THANKYOU! J

Bootje varen met de Paramount chief – 9 maart

We zagen er echt heel hard naar uit want we waren gewoon even uitgenodigd door het dorpshoofd! Woow, hoe cool is dat?! Alleen hadden we ons meermaals afgevraagd wat we nu dragen moesten. Tenslotte is het HET dorpshoofd van Kpando dus kunnen we het maken om in onze bikini’s te zwemmen? Zaterdagochtend waren we er nog steeds niet uit maar toch trokken we onze bikini’s aan en daarover deden we onze zedelijke kledij (tot onder de knie J ) aan. We werden met de grote luxe (want met airco) auto van de directeur van Kpantec naar Torkor gebracht. Daar hadden we met de Paramount Chief afgesproken. Het enige jammere hieraan was: we werden tot vlak aan het water afgezet, helemaal door de markt met die mega grote auto. Op zich heel praktisch, maar we waren net zo goed bezig om ons in te burgeren en niet op te vallen als de ‘rijkere’ mensen maar dat was door deze entréé dan dik gefaald.

Daarna zagen we de boot en ons eerste gedacht was: Daar zullen we zeker niet mee zinken & wie gaat er nog allemaal mee? Ten opzichte van ons bootje waar we vorige keer mee vaarden, was dit echt een zot grote boot. En dat voor maar 5 personen? (wij met 4 en de paramount chief) Maar dat was dan zonder de andere 15 zwarte mannen gerekend die de paramount chief had uitgenodigd. Toch een heel raar zicht: 4 blanke jonge meisjes en dan 15 zwarte volwassen mannen. De zwemvesten die we absoluut moesten dragen, maakten het er niet beter op.
Het plan van de chief was dus om 5 verschillende eilanden te bezoeken. Ons plan was: genieten van het weer en het mooie uitzicht.
Op het eerste eiland aangekomen, werden we meteen mee naar de chief van dat eiland genomen. Hier werden er stoelen voor alle inzittenden van de boot neergezet en niet veel later hadden we ook heel het dorp voor onze neus staan. We dachten dat er een korte ontmoeting ging plaatsvinden maar na een uur zaten we nog steeds op die stoel. Er deed zich dus een vergadering voor tussen de paramount chief van Kpando en de chief van dat eiand. Blijkbaar heeft de chief van Kpando dat eiland geld gegeven om een school te bouwen en werd er vandaag besproken hoe ver de bouwwerken staan. Discussie hier, duscussie daar, gezever hier en gezever daar.  Klein detail: alles verliep in het Ewe dus wij verstonden er de ballen van. En dit zou zich dus ook voordoen op ieder eiland, wat een serieuze domper voor ons. De chief had ons verteld dat hij ons de eilanden ging laten zien, maar dit hadden we absoluut niet verwacht en dat stelde ons echt wel teleur.

Uiteindelijk zijn we maar op 3 eilanden geraakt, fioew! We waren net op weg naar het vierde eiland toen het weer zich volledig omkeerde. Plots werd het heel donker en voelde je wat wind opkomen. Dit was dus het moment van ons grote avontuur van de dag. Eindelijk wat actie seg J We moesten nog 40 minuten varen vooraleer we terug in Torkor aankwamen. We voelden het steeds harder en harder waaien, de lucht werd ook steeds donkerder en dit zorgde ervoor dat er zich hoge golven vormden. Misschien kan je het al raden: de golven waren soms zo hoog dat ze in de boot terechtkwamen, ze spatten recht op ons. In het begin allemaal heel leuk en grappig, zeker toen de boot ook nog eens begon te wiebelen, maar naar het einde toe kregen we last van oorpijn. Ondertussen waren we kletsnat dus begonnen we ook nog eens kou te lijden. Toch bleven de meeste onder ons :p maar lachen, gieren, zingen en af en toe ook eens krijsen.

Zo kregen we dan toch maar ons avontuurlijk uitstapje.