woensdag 1 mei 2013

De laatste twee weken van ons geweldig avontuur!! – 23 april tem 4 mei


Sinds we Jolien op het vliegtuig hebben gezet, vorige week maandag, zijn onze dagen echt voorbij gevlogen!

Dinsdag zaten we (na heel lang zoeken! We dachten nog in onszelf: nééééé, geen paniekaanval krijgen, we zijn NIET ECHT verdwaald in ACCRA J ) op onze trotro richting Kpando. We zagen al op tegen deze lange rit omdat we de laatste waren, dus hadden we ‘de eer’ om op de kut-stoeltjes te moeten zitten. Zoals reeds in een vorige blog vermeld, zijn deze stoeltjes echt niet aan te raden. Vooral niet als je vier uur moet rijden, in een trotro, met veertien andere mensen, én 7 emmers, én 2 peuters, én 4 fietsbanden, én 4 dozen met motorolie!

We zaten dus, geheel opgewekt, in de trotro. Spijtig genoeg voor ons en ook voor onze chauffeur was het onderweg politiecontrole. Omdat zijn koffer niet dichtgeraakte (duh, weet je wel wat daar allemaal inzat?), moest hij een boete betalen. Onze driver weigerde deze echter te betalen. Met het gevolg dat er dus vijftien mensen (inclusief al het materiaal) zaten te wachten … en te wachten … Onze (Belgische) logica zou zijn: even de benen strekken! Maar nee .. Hier in Ghana blijf je braaf en gezellig met z’n allen in de trotro zitten, ook al duurt het een uur!

Na een uurtje hebben we dan toch onze rit kunnen verder zetten. De chauffeur had ondertussen zijn rijbewijs moeten afgeven doordat hij de boete niet wilde betalen. Nadien was hij dan veranderd van gedachte en wilde hij plots wel de boete betalen maar dan had de politie geen zin meer om deze aan te nemen. De chauffeur moest nadien dan nog terugkomen voor zijn rijbewijs maar gelukkige konden we wel weer vertrekken.  We kwamen aan in Kpando en oh nooo .. Lights off ! Wat een fantastische dag was dit toch :D

Woensdag hadden we een uitnodiging gekregen van  twee vrienden van ons, Alfa en Batman, voor een bijeenkomst van de ‘hygiëne en milieuclub’. Interessant en tegelijkertijd heel vreemd dat je dat hier in Ghana tegenkomt. Deze club bestaat uit een twintigtal kinderen uit Zongo, de moslimwijk, die 2 uur vrijwillig luisteren naar een uitleg over hygiëne en milieu. Zelf vinden we dit zeker een heel goed initiatief! Spijtig dat de kinderen echt niets mochten doen en alleen maar moesten luisteren, herhalen, luisteren, herhalen, … . 

En toen begon het al: Charlotte hoorde echt niets van de uitleg van de leerkracht! Kwam het door die geiten die door de klas liepen? Of door de kinderen die aan het praten waren? Of door de auto’s en moto’s die op 5 meter afstand passeerden? Feit was dat ze er niets van verstond en verdacht veel oorpijn had.

De rest van de dagen werkten we in het weeshuis. Er zitten een 15-tal (zeer jonge) kinderen in het weeshuis. Er was ons door de directeur van de aanpalende school beloofd dat we nog wat les zouden kunnen geven in twee groepen. Er waren een vijftal studenten van het secundair onderwijs die bijna examens hadden waardoor ze wel wat hulp konden gebruiken! Debby is er dan ook in geslaagd om toch een drietal van hen te helpen met enkele wiskundige oefeningen. Alleen moest ze al zelf eens heel goed nadenken J

We hadden voor de kleinsten heel wat knutsel- en spelactiviteiten (we hadden voordien al gezien dat er heel veel materiaal aanwezig was in de klasjes)  voorzien, aangezien het voor deze kindjes ook vakantie is. Alleen hebben we ze niet allen kunnen uitvoeren. Vorige week vrijdag en ook vandaag regende het, dus de lessen werden al afgeblazen … Kan je dan lesgeven als het regent? Helaas waren de klasjes dan ook gesloten doordat de leerkrachten niet eens kwamen opdagen. Maar wat konden ze onze (niet lesgevende) hulp ook goed gebruiken: kinderen wassen, aankleden, eten geven, spelletjes spelen, sussen wanneer ze gevallen waren, … We voelden ons opeens een mama van 15 kleine Afrikaantjes! Eerlijk gezegd hebben we ons toch heel goed geamuseerd en zijn we blij dat we dit nog konden doen! Vandaag (1 mei) was het jammer genoeg al de laatste dag in het weeshuis, dus echt lang hebben we er niet kunnen helpen. Toch zijn er kleine traantjes gevloeid bij de kindjes toen ze afscheid van ons moesten nemen. Ja dat was ook voor ons pikken als je dan die droevige gezichtjes ziet.

Voordat ik het nog vergeet te zeggen: we hadden nog wat sponsorgeld over, jippie jeej! Natuurlijk hebben we dit niet zomaar weggegeven of zelf bijgehouden!:-) We hebben in het weeshuis een Hollands meisje, Sabijn, leren kennen. Zij was momenteel bezig met het investeren in het nieuwe weeshuis dat men aan het bouwen is. Vandaar dat wij het overige sponsorgeld, dat nog wel een redelijk  goed bedrag was, aan haar gegeven zodat het weeshuis zeker volledig afgewerkt kan worden! Sabijn blijft hier nog een maand langer waardoor zij alles kan opvolgen tot het einde en ons de foto’s zal doorsturen. We zijn enorm blij dat we, dankzij jullie natuurlijk!, ook met de rest van het geld iets heel nuttigs hebben kunnen doen en hierdoor veel nieuwe kinderen blij kunnen maken!  

Het voorbije weekend werd de oorontsteking van Charlotte steeds erger. Vooral toen we gingen googlen. Verdorie, je mag daar niet mee vliegen! We kregen maar een ‘beetje’ stress en na een paar telefoontjes richting België besloten we om onze schatjes van het weeshuis maandag eventjes alleen te laten en naar het ziekenhuis te gaan. Naar de huisdokter kan je hier dus niet, je moet ineens naar het ziekenhuis!

Daddy (leerkracht hout hier op Kpantec) beloofde om mee te gaan, maar belde maandagochtend weer af. Hij gaf ons wel de nummer van een man die daar werkte die ons dan wel naar de dokter zou brengen. En inderdaad, heel even vonden we het fijn om een blanke te zijn. Red, de man die in het ziekenhuis werkte, loodste ons door alle administratieve zaken. We staken, heel beschaamd wel, zeker 100 wachtende mensen voor. Charlotte werd opgemeten, gewogen (shit, bijgekomen!:-) ), temperatuur gemeten, … En dan: wachten voor de dokter! ( weer vanop de eerste rij)

Maar wat een mop! De dokter vertelde heel eerlijk dat hij geen materiaal had om een oor te onderzoeken. Hij nam dus zijn Iphone (want jaja, dat hebben ze wel!) en scheen met de zaklamp ervan in Charlotte haar oor. Goh, hij kon het toch niet goed zien maar hij dacht dat het een oorontsteking was. Misschien voor de zekerheid toch maar even naar het labo gaan? En hup, deze keer zonder hulp van Red, naar het labo. DAAR NAMEN ZE BLOED VAN MENSEN AF!!! Voor een oorontsteking???! Met een bang hartje (want: is het allemaal wel steriel?!) bloed laten afnemen en een uurtje in de blakke zon moeten wachten op de resultaten. Daarna terug naar de dokter, die zei dat alles goed was. Hij schreef wat oordruppels voor maar hij wist niet zeker of Charlotte mocht vliegen. Dat wordt dus nog heel spannend!

Ondertussen zijn we twee dagen verder en de oordruppels helpen niet echt. Slechts 3 dagen te gaan voordat we opstijgen en om geen risico’s te nemen hebben we vandaag besloten om morgen (2mei) toch maar naar Ho te gaan, waar ze wel een oor-onderzoek-machine hebben! Onze planning helemaal in de war want donderdag moesten we normaal inpakken! AAAAAAAAAHHHH!!

Vanavond (1mei) moeten we dus al alles inpakken en afscheid nemen van iedereen! Morgenvroeg met al onze (6à7 stuks) bagage in de trotro richting Ho vertrekken (we hebben er al superveel zin in.. ni dus!), dan hopen dat de oordokter Charlotte kan helpen zodat we zaterdagavond zeker kunnen opstijgen! We zullen dan in Ho in een hotel verblijven om de volgende ochtend vroeg naar Accra te vertrekken. En jaja terug in de trotro met al onze bagage.  Vrijdag zullen we dan in Accra onze laatste nacht spenderen om vervolgens zaterdagavond, hopelijk, te kunnen opstijgen.

Dus zegt da wel, wat een stressy laatste week :D 

Voor de rest vinden wij het wel superspijtig dat we naar huis moeten, de drie maanden zijn voorbij gevlogen! Met heel veel pijn in ons hart gaan we morgen Kpando verlaten!!!

Dit was dan ook ineens al ons laatste blogbericht. Wij willen jullie allemaal enorm hard bedanken voor jullie steun!! We hopen dat we jullie via onze blog steeds goed op de hoogte hebben kunnen houden. De details van al onze geweldige verhalen kunnen jullie in België aan ons vragen en zullen we met veel plezier vertellen!J


Veel liefs vanuit Ghana,
Charlotte & Debby