woensdag 6 februari 2013

Eerste dagen in Ghana - 4, 5 en 6 februari

Eergisteren aangekomen in Accra. Eerste indruk: foorheet maar superzalig! Jolien vergat haar geel boekje in haar bagage, dus dat was even stress aan de douane. Gelukkig kan je hier veel fixen met een 'beautiful smile' dus geen enkel probleem! Daarna laadde we alle bagage (zo'n 8 grote en zware valiezen) op 1 karretje, om eventuele controle te onthouden. Fantastisch! Alle 15 controleurs hadden er duidelijk geen zin in: ze ontweken onze blik of begonnen druk te telefoneren! 


Bird en Bright stonden ons al op te wachten aan de luchthaven. Gelukkig! Want wij waren enorm moe, bezweet en onder de indruk. Zij brachten ons veilig naar hotel Hansonic, waar een douche en een goei bed op ons stonden te wachten. 's Ochtens aten we een bangelijk ontbijtje en vertrokken we met de taxi naar het trotrostation. Trotro's zijn een soort van busjes die een min of meer vaste route volgen. Je kan overal afstappen en je betaalt 8 cedi ( zo'n 3,5euro). Wij zaten een dikke 4u in de trotro, lekker opgepropt naast enkele Afrikanen en af en toe een zware valies op ons hoofd. 

De rit was zwaar en mooi om te zien. We zagen al apen en het chillste: je kan hier overal vanuit de auto aan eten of drinken komen. Drinken doe je hier in een zakje waar je aan begint te zabberen. Eerst even wennen ( we hingen helemaal vol) maar nu vinden we het al niet meer leuk om van een flesje te drinken ;-)

Na 4u aangekomen in het guesthouse van Kpantec. Enorm groot huis met alles erop en eraan. We kregen al een preek dat we zeker geen jongens mochten meenemen, anders kregen we een slechte naam haha! 's Avonds gingen we naar een barretje en aten we wok away a la Ghanaian! Superlekker en ik (Charlotte): de vegi's der vegi's heb zelfs worst gegeten:D Bird en Bright hadden ons verteld dat ze nog maar 1 rat hadden gezien in de twee maanden dat ze hier waren maar ra ra ... Na 2u in de bar: een dikke vette grasscutter! Dat zijn hier de ratten die ze eten. Naar het schijnt heel lekker, maar ik ben nog aan het bekomen van mijn eerste zwamworstje ...

Eerste nacht: heel goed geslapen ondanks de hitte! We slapen met de vier meisjes in één kamer. het was even wennen aan de muskietennetten, maar dat wordt je snel gewoon. Als ik bijna uit mijn bed ga liggen, voel ik zelfs wind van de koeler die in onze kamer hangt. Fantastisch!We slapen tot ongeveer half 8, dan is het buiten nog te doen. Voor de rest gaat alles hier enorm chill: opstaan om half 8 is oké maar tegen dat de dag hier begonnen is, zijn we gemakkelijk 10-11u. 

We hebben hier meestal wel water, want het droge seizoen loopt hier ten einde. Ze zijn hier echt aan het wachten op regen. Het is hier superwarm, maar 's avonds koelt het af tot zo'n 20-25 graden met een goei windje. Het is hier heel stoffig: je bent echt heel vuil van een dagje in Kpando.

Vandaag gingen we naar de directeur van Kpantec ( de technische school van Kpando). Een heel vriendelijke man! Hij heette ons welkom en we klonken meteen op de goede aankomst. Om 10u 's morgens ... Maar bier smaakt hier altijd! Het bier is heel flauw en een beetje plat, maar naar mijn mening veel beter dan frisdrank! Daar krijg je pas dorst van! Het bier kost hier ook geen geld: 1,3euro voor 1 liter ... 

In de namiddag gingen we naar het Education Centre, dat is de organisatie die hier in Kpando het onderwijs wat controleert. Een heel officiele bedoeling met veel 'honourable' en 'welcome sisters!' Het was ook wel een beetje spannend, maar eigenlijk was het echt om te gieren. De directeur deed heel officieel en was dik aan het lullen. Rejoyce, geen idee wat zij doet maar ze helpt ons wel, deed heel eervol en slijmerig tegen de directeur. Tegen ons was ze heel vriendelijk! Daarna gingen we nog naar de markt in Kpando. Dat was heel heavy! Echt afrika op 1 vierkante kilometer. Veel geuren, indrukken, stoffen, smaken, ... Echt heel indrukwekkend! We voelen ons hier al wel helemaal thuis. Dat komt vooral door Bert en Brecht. Zij zitten hier al twee maanden in het guesthouse. Zij nemen ons constant op sleeptouw en weten perfect hoe we ons voelen en gaan voelen. Zij kunnen helemaal inschatten aan wat we nood hebben. Zij hebben eigenlijk ook alles voor ons geregeld. Het is echt fantastisch om hier met hen te zijn, zo wennen we veeeeeel sneller aan ons leven hier. Maar ik denk dat we dit wel gewoon kunnen worden! We voelen ons ook heel veilig, normaal gezien mochten we na 6u niet meer op straat rondlopen maar eergisteren en gisteren zijn we al in een paar barretjes geweest tot na 6u 's avonds.

Momenteel is het voetbal: Ghana speelt de halve finale van de Africacup. Hopelijk winnen ze, dan is het zondag feest! Zaterdag hebben we een boottochtje gepland op het Voltameer. 

We zijn momenteel goed geinstalleerd: internet, twee Ghanese nummers ( één voor te bellen en één voor te smsen), maar jullie smsen het beste naar ons Belgisch nummer. Dat gaat voor jullie en ons veel goedkoper zijn. Wij sturen dan terug met ons Ghanees nummer.

Morgen begint het een beetje echt: dan gaan we zijn allen naar de stagescholen kijken. We zijn enorm benieuwd en hebben er heel veel zin in! Ze willen hier blijkbaar dat we maandag al beginnen met lesgeven, maar dat gaan we nog een beetje proberen te vermijden! We willen ons eerst fatsoenlijk inwerken (observeren, acclimatiseren, ...) en dan er helemaal voor gaan.

In één zinnetje: het is hier fantastisch en het gaat heel goed met ons!