zondag 10 februari 2013

Childag - 10 februari


Zondag = chilldag, ook hier in Ghana. We hebben niet erg veel gedaan vandaag, behalve helemaal crazy geworden op de market! We zijn op stoffenjacht geweest om heerlijke Afrikaanse (en zedige) kleedjes te laten maken. Het kost hier echt niks en we hebben niet het gevoel dat we int zak zijn gezet, ook wel belangrijk natuurlijk!

De eerste diarree aanval hebben we trouwens ook al overleefd ;-) We vroegen ons al af waar hij bleef!

But now: Harry Potter is waiting for us! 

Voltameer bevaren - 9 februari

We zijn vandaag naar het Voltameer geweest: bootje varen met Etse en Atsu (onze Afrikaanse tweeling)! Het was paradijselijk (als je de hopen met lege zakjes water, plastieken zakken en vuurtjes om het afval te verbranden dan toch even wegdenkt) en het water was zalig. Verschillende trauma’s en complexen werden overwonnen: we zwommen ALLEMAAL in het zalige water van het Volta meer! Allemaal goed verbrand en uitgeput, maar heel content!


Grappige noot: voor we terug aan land kwamen, moesten we allemaal terug onze zedige kledij aandoen. In bikini rondlopen is echt 'not done' hier. Ook al lagen je kleren 200m verder in de andere boot, eerst alles terug bedekken! =)


Gevolg van deze dag: Iedereen is heel erg verbrand, zelfs factor 50 heeft ons niet niet kunnen beshermen… DUS Aftersun smeren is de boodschap!

Interhouse competion en zweten op de 100m - 8 februari


Het was een redelijke saaie dag, we zaten onder een tentje te kijken naar de verschillende wedstrijden. Tot op een gegeven moment … ‘The white people are going to run!’ Blijkbaar werd er van ons verwacht dat we samen met het lerarenteam meeliepen in de 100m spurt. Fantastisch, maar heel pijnlijk voor onze white vellekes: het was 45° en we waren totaal niet voorbereid! Eerst moesten Bird en Bright lopen tegen de mannelijke leerkrachten. Zij behaalden een mooie 1e en 3e plaats. Daarna was het onze beurt .. De hele school stond op zijn kop en ze vonden het allemaal fantastisch en cool dat we dit deden. Wij waren megazenuwachtig, want meer dan 1000 mensen stonden te lachen en ons aan te moedigen. Maar toch, Debby behaalde de eerste plaats :D YES, mega trots! Daarna een hele afsluitceremonie: het schoollied, de prijzen werden uitgedeeld (onder andere door ons) en heel veel ambiance en gelach! De leuke dag werd afgesloten met een pintje in de leraarskamer. Heel vreemd allemaal, maar wel supergezellig!

En zelf tot twee dagen na het event worden we aangesproken: ‘Were you the fastest runner? Did you win? You run very fast!’ Gewoon fantastisch !

Omdat we toch al een beetje ‘heimwee’ (it’s relative ;-) ) hadden, hebben we ’s avonds een carnaval feestje georganiseerd met ons zessen. De klok werd gezet op 5 minuten en iedereen moest zo snel mogelijk verkleed/marginaal/origineel terugkomen. En wees maar zeker dat we origineel waren: wij zijn natuurlijk allen zeer bekwame leerkrachten :D Niet voor gevoelige kijkers!:p

Scholenbezoek en African vibes! - 7 februari


Vandaag hebben we de scholen bezocht. We zullen les geven in 3 scholen: Special School ( buitengewoon onderwijs), R.C. Boys (jongensschool met lager en kleuter) en TNT ( gemengde school met 1 kleuterklas en 6 klassen lager).

Special School ligt op een heuvel en is bijna enkel te bereiken met de auto. Kinderen die dus niet kunnen wandelen of van ver moeten komen, kunnen de school niet bereiken. Er zijn officieel 40 kinderen ingeschreven, maar slechts 6 kinderen waren aanwezig. De school was wel echt megagemotiveerd! De leerkrachten waren heel enthousiast en probeerden de kinderen zoveel mogelijk bij te brengen. Zij waren echter ook heel realistisch: 6 kinderen met verschillende handicaps en verschillende leeftijden (variërend van 5 tot 25) in één klas … Er is dus wel een schoolbus aanwezig, maar deze is al 2 jaar stuk en er is geen geld om deze te maken. De school wilt ook heel graag een internaat maken, dus ze zijn hier ‘volop’ (Afrikaanse normen dus: opt gemakske) mee bezig. Op deze school zullen we elke woensdag en donderdag werken.

De tweede school die we bezochten was R.C. Boys, we hadden al van vorige studenten heel veel goede dingen over deze school gehoord! En inderdaad: de school gaf ons een hele goede indruk. Het enigste heel grappige: alle leerkrachten hadden vergadering ( tijdens de schooluren) dus ALLE kinderen van ALLE klassen moesten gewoon op hun bank zitten en zwijgen. En ze deden dit dan nog ook! Dat kunnen wij ons hier echt niet voorstellen: zelfs in de kleuterklas zaten de kinderen braaf achter hun bankje te wachten tot de lessen terug begonnen (zonder toezicht!). Op deze school zullen we op dinsdag en vrijdag werken.



De derde school was TNT. Deze school beviel ons iets minder: er zaten vijf leerkrachten in de kleuterklas, de kinderen zaten in het stof met stompjes krijt te turven en getallen over te schrijven van het bord. Maar hoeray: er was wel een bord ;-) Ze vroegen om een foto te nemen en opeens moesten alle kinderen doen of ze keihard aan het werken waren … En daarna wilden ze enkel inzoomen op hun eigen gezicht: ‘show me, show me’. Toen we verder door de school wandelden, zagen we naast de klas van het vijfde leerjaar een meisje in de blakke zon liggen. Je moet dan wel weten dat het ongeveer 40° was! Het kind was echt heel ziek en kon echt niet in de klas zitten en opletten. Toen wij er aan kwamen, moest ze snel naar binnen gaan en ze zakte weer in elkaar op haar bank. Dit vonden wij heel schokkend om te zien en we wisten dus ook niet hoe we ons moesten gedragen.
 
 
 

Gelukkig hebben we nog geen stokslagen gezien! Dat is al een pak van ons hart!!

Vandaag en gisteren (7 en 8 februari) was het hier op de school Kpantec  een sportfestival. Daarbij strijden alle houses (denk Harry Potter en Zweinstein: Zwadderich, Griffoendor, … ;-) ) tegen elkaar in verschillende sporttakken: voetbal, 100m lopen, basketbal, hoogspringen, … . Er zitten zo’n 1000 leerlingen op deze school. De school is enorm uitgebreid met verschillende technische richtingen: mode, loodgieterij (jaja, Nick (=vriendje van Charlotte) ze kunnen hier nog iets leren van u ;-) ), hout en bouw, …














De directeur had ons uitgenodigd omdat we dan officieel kennis konden maken met de teacher staff en met de leerlingen. Zo moesten we certificaten uitreiken aan de winnaars, integreren met de leraren in de teachers tent en leraarskamer, …  Een belangrijk ontmoetingsmoment als begin van onze stage!


’s Avonds zijn we met zijn allen naar Aku Sika geweest. Dat is een barretje hier een beetje verderop. De Afrikaanse ‘vibes’ waren zeker aanwezig en wij konden ons niet langer bedwingen: na 5 minuten stonden we met Etse en Atsu (tweeling die we via Bert en Brecht leerden kennen) te shaken op de ‘dansvloer’. Omdat zij zo goed kunnen dansen, leerden zij ons verschillende movekes aan. Deze dansten we dan voor 2 minuten en daarna leerden ze ons iets nieuws aan. Maar wij hebben onze eer hoog gehouden met onder andere de macarena!;-) Zeker voor herhaling vatbaar! Na 18u niet buiten? Ik dacht het niet :D Natuurlijk hebben we de Belgisch en Ghanese boys om  ons te vergezellen!