woensdag 10 april 2013

Nog maar eens staken! - 25 maart tem 29 maart


Ook deze week staakten de leerkrachten, heel teleurstellend!

Elke dag gingen we, met de nodige voorbereidingen, naar de scholen. Hopend op mentoren, directieleden of meer informatie! En elke dag hetzelfde liedje! Alle kinderen waren aanwezig, aan het lopen, spelen, vechten, in de bomen aan  klimmen … Naar huis gaan willen ze niet, want dan moeten ze beginnen werken ( we kunnen hen geen ongelijk geven …). Dan maar een beetje ‘speelpleinen’ spelen! Kat en muis, verstoppertje, pang pang, talloorke klop,de parachute, … De kinderen vinden het fantastisch en beginnen de spelletjes écht te kennen.

Omdat we niet beschikken over telefoonnummers van de scholen, konden we ook niemand bereiken. Gelukkig kwamen we de mentor van Charlotte tegen op de markt! Zij legde uit dat de leerkrachten al enkele jaren geen verhoging van hun loon hebben gehad. Ze zullen staken tot de regering daar iets aan doet! Maar ze geven zelf toe dat ze niet weten of de regering wel op de hoogte is van hun actie ... Het kan dus nog lang duren! Vorige week heeft het niet-onderwijzend personeel op de scholen (kookmoeti’s, onderhoudspersoneel, …) ook besloten om te staken.

Dit zorgt bij ons voor nog meer afkeer van de staking! De kinderen van de Special School, de school die ons het nauwst aan het hart ligt, zijn er bijna altijd allen aanwezig! De eerste week stuurden de leerkrachten nog wel de sleutel om ons binnen te laten, ze lachten ermee en zeiden dat wij vanaf nu maar de school moesten overnemen … Maar deze week was de school helemaal gesloten. De directeur was op vakantie ( ‘he is travelling’) en wij konden niet meer binnen in de school. Geen materiaal, veel kinderen … Mmmh, moeilijke situatie! Doordat de kookmoeti’s ook niet meer kookten voor de kinderen, hadden deze kinderen dus geen middageten meer! We probeerden ze altijd naar huis te sturen, in de hoop dat ze toch iets te eten zouden krijgen. Maar naar huis gaan, dat staat niet in hun woordenboek! Dus elke dag zaten deze kinderen op zelfstandige basis de school te kuisen … want borstels en ander kuisgerief, dat stond toevallig wel buiten!

Zelfs de examens van de middelbare scholen werden afgelast. Hier op Kpantec, zaten ze daar wel eventjes mee in de knoop…  Donderdag begon de vakantie voor de juniors (eerste graad secundair), nadat ze al hun examens hadden afgelegd. De leerkrachten wilden natuurlijk niet dat de examens werden ingehaald in ‘hun vakantie’, dus besloten ze maar snel om de examens te laten doorgaan … Dat was tegen de zin van de studenten, die dan prompt ook maar begonnen te staken! Een heel situatie in het begin van de week, maar nu is het al enkele dagen heel rustig op de campus: de examens zijn toch doorgegaan …

Volgende week is het het eerste deel van de paasvakantie. Van 1 tot en met 5 april sluiten de scholen hun deuren. De week daarna beginnen de toetsen in de lagere scholen, ik ben benieuwd of we dan iets kunnen betekenen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie!